Florentines

Florentines

Hvad laver jeg her?

Jeg er så fuld af tanker, og vil gerne lukke dem ud et eller andet sted. Min omgangskreds er så begrænset at man tror det er løgn, så alt bliver inde i hovedet i stedet for at blive "snakket ud". Det er lidt en tilstand af at leve i sin egen verden ved siden af hverdagslivet. Jeg tror mange har det sådan......

Unge på livets landevej

LivetPosted by Dorte Wed, April 25, 2018 10:07:11

Ja, jeg læste en artikel om presset på de unge mennesker og at de bliver stressede. Aldeles rigtig og velskrevet artikel og jeg er helt enig med forfatteren.

Så kom tanken lige til mig – det kommer sådan snigende, at de unge mennesker i hvert fald ikke opdager at de pludselig er fanget i "systemet". Faktisk var det et minde der kom til mig, hvor vi i de lidt større klasser allerede var ved at skulle vælge fagniveau og man skulle da helst være på det udvidede hold for at gøre sig godt. Samtidig var det jo adgangsgivende til gymnasie osv. – jamen faktisk afhang éns fremtid af det fagniveau, følte man nærmest. Og sådan kan jeg genkalde mig en følelse fra flere gange hvor vi skulle tage stilling til sådan noget som f.eks. valgfag – hvilke var vigtige for fremtiden, og hvilke var bare "spild af tid"? Det var valg der umiddelbart var gældende for det næste skoleår, men vi fik sandelig at vide at det var VIGTIGT at vælge det "rigtige".

Jamen hvor dumt er det da? Det havde måske været smartere at interessere sig for hvor det enkelte barn/den unge var på vej hen. Ingen behøver gå den lige vej, hvis de lige har et par snørkler på vejen de gerne vil udforske. Det er muligt, selv i en moden alder, at tage en uddannelse, og man kan tage ekstra fag på voksenuddannelse hvis man misser noget i skoletiden. Værre er det altså ikke.

Selvfølgelig opfordrer jeg ikke til kriminalitet og stoffer og hvad har vi, det siger sig selv, det er en dårlig vej at gå, men det ved de unge mennesker jo godt. Men så længe de ikke gør andre eller sig selv fortræd skal de da have lov til at se sig om i livet.

Alle kan komme i den situation, hvor deres vej slår en sløjfe, og at vi af den ene eller anden grund ryger ud af kurs. Så skal der være tid til lige at ryste hovedet og orientere sig igen – og måske finder man så ud af, at man fandt en anden retning hvor man vil lave sin egen vej? Ja hvorfor ikke?

I Danmark har vi altid profileret os ved at være et frit og åbent folkefærd, men det er vi ikke mere. Før grinte vi ad strikse og konservative systemer, der opdrog deres unge mennesker og gjorde meget for at ensrette dem. Vi er selv i gang med det samme. Individualiteten er der ikke meget plads til – de utraditionelle veje og dem der lige har brug for at se sig om, de bliver ignoreret og får en diagnose og puttet i en kasse, hvor vi tager os af "den slags". Kom ikke og stil krav til systemet – systemet stiller krav til dig!

Selv er jeg vokset op i 70’erne og var ung i 80’erne – tak for det! Jeg fik lov til at opleve en tid med mere frihed og glæde – og min vej har været ujævn og snørklet efter jeg kom ud af gymnasiet, og alligevel synes jeg selv jeg er havnet et godt sted og har oplevet en del, som jeg nok ikke havde oplevet, hvis jeg var gået sporenstregs fra skole til uddannelse.

Så hurra for snørkler og bump, og lad så de unge mennesker vælge selv i fred og ro og giv dem plads til at leve. Der er forskel på at rådgive og vejlede i stedet for at diktere og ensrette.

Peace, love and understanding smiley  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.